Na deze blog weten jullie precies hoe lang een fotograaf nodig is op jullie bruiloft.


Alle antwoorden op de vraag: hoe lang moeten we een trouwfotograaf inhuren op onze bruiloft?


Yay! Jullie gaan trouwen! En nu zijn jullie ontzettend druk met alle voorbereidingen. Het regelen van de trouwlocatie, bloemist, bruidstaart, trouwringen, bruidsjurk, trouwpak, én natuurlijk niet te vergeten: De fotograaf! Maar... Hoe lang moet die fotograaf dan aanwezig zijn op onze bruiloft?


Daarom ga ik jullie in deze blog meenemen in alle momenten die op jullie trouwdag voorbij gaan komen en waarom het zo ontzettend belangrijk is hoe lang een fotograaf aanwezig is op jullie bruiloft.

Een bruid en bruidegom ouden elkaars hand vast tijdens de trouwceremonie.

Een gemiddelde trouwdag


Voor de meeste bruidsparen ziet een dag er als volgt uit:


09:00 - 10:00

aankleden bruidegom

08:00 - 11:00

aankleden bruid

11:00 - 11: 30

first look

11:30 - 12:30

lunch

12:30 - 14:30

foto's maken

14:30 - 15:30

ceremonie

15:30 - 16:30

felicitaties en taart

16:30 - 18:30

receptie en groepsfoto's

18:30 - 20:30

diner

20:30 - 01:00

feest


Afhankelijk van of alles op dezelfde locatie is of niet zal er wat extra reistijd tussen komen. Voor bruidsparen die in de kerk trouwen zal de dienst vaak in de ochtend erbij gevoegd worden, het aankleden schuift dan zo'n 2 à 3 uur naar voren om daar ruimte voor te maken. En dit is een vrij gemiddelde trouwdag. Er zijn ook zeker uitzonderingen. Zo kan je ook overwegen om te trouwen bij zonsondergang en eerst met je gasten gezamenlijk te dineren zodat jullie na de ceremonie meteen kunnen gaan feesten. Of misschien zijn jullie helemaal geen feestbeesten en willen jullie juist nog voor de lunch getrouwd zijn zodat iedereen voor het avondeten weer naar huis kan. Alles kan en mag natuurlijk, want het is jullie grote dag!


Wanneer komt de trouwfotograaf?


Als we even uitgaan van de gemiddelde trouwdag ben ik vrijwel altijd aanwezig vanaf 09:30 tot 21:30.


De dag begint voor mij bij het aankleden van de bruidegom. Ik leg vast hoe hij de finishing touch aan zijn styling geeft. Hoe zijn vader hem zijn jasje aantrekt, hoe moeder zijn stropdas nog net even goed recht doet. De prachtige manchetknopen die speciaal gegraveerd zijn met jullie initialen voor vandaag. Hoe hij trots in de spiegel kijkt en zijn haar glad strijkt. Daarnaast maak ik mooie detailfoto's van de kleine dingen die toch belangrijk zijn op jullie dag.


Daarna ga ik door naar de bruid. Ook bij haar leg ik alles documentair vast. Hoe haar haren mooi opgestoken worden, de elegante visagie. Hoe ze haar bruidsjurk eindelijk vol spanning aantrekt. Hoe haar moeder haar jurk dichtritst, hoe haar beste vriendin met een haaknaald haar best doet om al die knoopjes goed te krijgen. Hoe ze haar oorbellen indoet, haar ketting en armbandjes om. Hoe ze als een echte Assepoester die op het punt staat prinses te worden haar schoentjes aantrekt. Hoe haar vader tranen in zijn ogen krijgt als hij voor het eerst zijn kleine meisje een echte vrouw ziet worden. Allemaal momenten die je nooit meer wil vergeten.


En dan natuurlijk het spannendste moment van de dag. Dat jullie elkaar voor het eerst gaan zien. De zenuwen zitten hoog. Wat zal de ander aan hebben? Is het trouwpak de kleur die je hoopt? Is de bruidsjurk net zo mooi, of zelfs nog mooier als je ooit gedacht had? Wie laat er als eerste een traantje van ontroering? Hij staat met zijn rug naar waar zij vandaan komt, ze tikt hem op zijn schouder. Hij draait zich om... En wauw! Wat een ontlading. Jullie beide gezichten vol van verbazing over elkaar. Ondertussen draai ik op een afstandje rondjes om jullie heen om elke emotie die hier loskomt te vangen.


Als jullie bekomen zijn van alle emoties is het tijd om even te lunchen. Ik weet het, de spanning zit zo hoog, vrijwel geen enkel bruidspaar krijgt ook maar een hap door hun keel. Maar probeer het toch. Je wil niet tijdens de ceremonie omvallen omdat je te weinig suikers in je bloed hebt. Bovendien kunnen jullie na alle emoties wel even een rustmomentje gebruiken. Familie en vrienden lopen misschien wel binnen en willen jullie ook alvast uitgebreid bewonderen. Elke 'Ohhh' en "Wauw!" door mij kundig vastgelegd.

Een bruidspaar kust elkaar in een korenveld tijdens zonsondergang.

Eenmaal tot rust gekomen gaan we door naar de Loveshoot. Echt even helemaal voor jullie samen. Opgaan in elkaars liefde en daar prachtige beelden van maken. Ware kunstwerken die zo mooi zijn dat jullie ze later aan de muur willen hangen. Ik help jullie hier natuurlijk mee. Ik heb verschillende elementen waarmee ik kan spelen tijdens de trouwreportage om zo in een korte periode een serie van diverse beelden te krijgen. Geen een foto zal hetzelfde zijn. Een paar extra handjes is hier overigens wel altijd gewenst, al is het maar om even het trouwboeket vast te houden zodat je je handen vrij hebt. Maar ook voor het omhoog gooien van de sleep, het goed leggen van de jurk en het in de gaten houden van verdwaalde plukken haar is het meenemen van een bruidsmeisje altijd erg fijn.


Nu jullie tot rust zijn gekomen en echt even tijd hebben gehad voor elkaar is het tijd voor de ceremonie. Ik ga vast vooruit om het aankomen van de gasten vast te leggen. Zodra jullie aankomen sta ik natuurlijk paraat om elk moment te vangen. Het moment dat de gasten jullie voor het eerst zien, het moment dat je vader je weggeeft, de trots op zijn gezicht, de bezorgde woorden aan je aanstaande, hoe hij jouw hand zorgzaam in de zijne drukt. Het moment dat de moeders een traantje wegpinken. Het moment dat je vriendin bijna in dr broek piest van het lachen om het geweldige verhaal dat de babs verteld over jullie. Het moment dat jullie 'ja' zeggen en de blikken in jullie ogen. Het moment van DE KUS! En alle momenten daarna waarin jullie vieren dat jullie getrouwd zijn.


Als jullie de ceremonie verlaten vormen de gasten een erehaag en worden jullie door bloemblaadjes/confetti/bellenblaasbubbels uitgezwaaid. Natuurlijk sta ik aan het einde om dit prachtige visuele spektakel vast te leggen. Bonuspunten als jullie elkaar aan het einde van die haag de perfecte zoen geven. Dan komen natuurlijk de honderden felicitaties en als jullie het goed geregeld hebben meteen de grote groepsfoto. En dan op naar die prachtige bruidstaart. Binnen 20 minuten zal die niet meer in zijn huidige vorm bestaan. Ik maak er dus absoluut een paar prachtige foto's van voordat jullie het mes erin zetten. Ook het aansnijden van de taart en het eerste hapje leg ik documentair vast. Nu geen zorgen maken om je make-up, de ceremonie is voorbij je hoeft niet meer op je allermooiste te zijn. Een beetje lol mag zeker op dat moment!

De bruid en bruidegom vieren hun trouwdag door allebei een fles champagne leeg te spuiten.

Terwijl de gasten zich vermaken tijdens de borrel zoeken wij een mooi plekje op voor de kleinere groepsfoto's. Jullie ceremoniemeester haalt stuk voor stuk de vooraf bedachte samenstellingen op en ik zorg dat iedereen er prachtig breed lachend op komt te staan. Natuurlijk sluiten we af met twee iconische foto momenten: eerst de mannen die de bruidegom uitgebreid het moment vierend de lucht ingooien, daarna de vrouwen die dat natuurlijk veel beter kunnen. Girlllpowerrr!

Voor wie wil kan ik ook nog foto's van stelletjes en gezinnen maken zonder jullie erbij tijdens de receptie. Iedereen is namelijk prachtig opgedoft en eindelijk een keer compleet. Je bestie zal je eeuwig dankbaar zijn met een prachtige foto van haar en d'r, hopelijk nu die het goede voorbeeld gezien heeft, binnenkort aanstaande verloofde samen.


Langzaamaan gaan we richting het diner. Ik zorg dat de aankleding stijlvol is vastgelegd voordat de borden vies worden gemaakt. De eerste uitservering fotografeer ik nog, maar zodra mensen eten in hun mond gaan schuiven houd ik mijn camera voor het eerst die dag even stil. Snel pak ik ook een bord met eten. Ik ga in een rustig hoekje zitten of schuif aan een tafel met ruimte tussen de gasten erbij. Ik ga niet weg, want je weet maar nooit of tante Annie ineens bedenkt dat dit het perfecte moment is voor haar speech. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat het bruidspaar, de ceremoniemeesters en ik verrast worden door een ongepland moment. Ik blijf dus waakzaam met mijn camera's altijd in de aanslag.


's Avonds als de avondgasten binnen komen zal ik ook daar weer iedereen op de foto zetten. De sfeer van het feest vangen en natuurlijk jullie openingsdans. En hier komt het moment dat het ene bruidspaar het na een uurtje feestfoto's wel goed genoeg vind, en het andere bruidspaar dat nog ontzettend veel gepland heeft 's avonds en ook dat allemaal vastgelegd wil hebben.


Willen jullie ook geen enkel moment missen op jullie bruiloft?


Nu weten jullie hoe belangrijk het is hoe lang een fotograaf op jullie bruiloft aanwezig is. Boek mij vandaag nog als jullie trouwfotograaf en weet zeker dat geen enkel moment gemist zal worden.

een bruidspaar kust elkaar onder een boom op de heide.