Is een trouwfotograaf duur?


Na het lezen van deze blog begrijp je helemaal waarom een trouwfotograaf zoveel geld kost.


Jullie gaan trouwen! Yes! Gefeliciteerd <3 En dus gaan jullie nu jullie bruiloft organiseren. Een prachtig feestje van de liefde waar veel bij komt kijken. Jullie droomlocatie waar jullie 'ja' tegen elkaar gaan zeggen, een prachtige jurk en pak, ringen, bloemen, taart, een trouwauto, versiering. Er zijn ontzettend veel details die jullie dag écht de dag van jullie dromen gaan maken. Jullie stoppen onmetelijk veel uren in het organiseren van die mooiste dag van jullie leven. Tijd noch moeite worden gespaard om het perfect te maken. En als de dag eindelijk daar is genieten jullie met volle teugen van elkaar en de mensen om jullie heen die dit moment met jullie meebeleven. Er vloeien traantjes van geluk, er wordt gelachen en geproost. En dan.. is het weer voorbij...


Na al die maanden van voorbereiding is de dag zelf maar heel kort. Even knipperen met je ogen en het is alweer de volgende ochtend en ligt die prachtige dag vol emotie en liefde achter jullie. Er is zo ontzettend veel gebeurd. Een dag later herinner je je het meeste waarschijnlijk nog wel. Een week later beginnen de kleine details al wat te vervagen. Een maand later weet je al een deel niet meer en een jaar later is het verworden tot een verhaal. Zonder trouwfoto's verdwijnt jullie dag dus eigenlijk en is er niets meer wat al die moeite die jullie erin hadden gestopt nog vasthoud.


Een trouwfotograaf inhuren is daarom ontzettend belangrijk. Zodat al die prachtige liefdevolle momenten niet vergeten zullen worden. En dat je na een jaar jullie trouwalbum open kan slaan en tegen elkaar kan zeggen "Oja! Weet je nog! Oh, dat was zo'n mooi moment." Maar jeetje, wat zijn er veel trouwfotografen en wat zit er een verschil in prijzen!

de familie van de bruidegom lacht emotioneel tijdens de ceremonie

Een 'klein' rekensommetje


Iedereen met een camera kan een trouwfotograaf zijn, je zou bij wijze van natuurlijk zelfs tante Annie een telefoon in d'r handen kunnen drukken en haar erop los laten klikken. Maar vang je dan echt de momenten zoals je ze zelf beleefd? Als meervoudig awardwinning trouwfotograaf ben ik van mening dat jullie jezelf dan tekort doen. En ik weet waar ik het over heb, want zelf was ik ook koppig genoeg om te denken dat we het zelf wel konden vastleggen op onze bruiloft. O boy, was I wrong! De grootste fout van mijn leven ongeveer! De foto's zijn vrijwel allemaal onderbelicht, overbelicht, bewogen en onscherp. Maar gelukkig voor jullie werd dat wel mijn drijfveer om het vak écht goed te leren en precies te weten wat ik doe. Zodat nooit iemand anders dat hoeft mee te maken.


Maar het leren en onderhouden van mijn vak is niet goedkoop. Ik zal jullie even meenemen in wat ik allemaal meebreng naar een bruiloft en de prijzen noemen van wat alles mij kost. En hou daarbij in je achterhoofd dat het grootste gedeelte van mijn apparatuur door het veelvuldig gebruik elke 1 à 2 jaar vervangen moet worden.


Allereerst mijn camera's en de lenzen die ik daarbij gebruik:

2x Canon R6 t.w.v. € 2.929,- per stuk

Eerste lens: RF 35mm f1.8 t.w.v. € 549,-

Tweede lens: RF 70-200mm f2.8 t.w.v. € 3.249,-

Derde lens: RF 16mm f2.8 t.w.v. € 295,-

Harnas om de camara's aan mijn schouders te hangen: € 257,50


Dat betekend dus dat ik alleen al rondloop met € 10.208,50 aan gear om mijn schouders, en dan heb ik nog geen foto genomen.
een bruidspaar op de heide, de jurk van de bruid vliegt omhoog door de wind.

Dan moet ik natuurlijk ook nog mee rekening houden dat het donkerder kan zijn dan verwacht op een locatie, en daarvoor heb ik ook wat apparatuur om te gebruiken:

3x Godox V1 t.w.v. € 288,95 per stuk

3x statief voor offcamera flitsen t.w.v. € 69,95 per stuk

1x transmitter t.w.v. € 119,-


Dus voorbereid zijn op alle lichtomstandigheden kost mij € 477,90 extra


Dan moeten de foto's nog bewerkt worden waarvoor ik een stevige PC heb staan die niet onder doet voor een top gaming PC. Deze kostte in aanschaf al € 1.680,49 en de extra grote monitor met hoge beeldkwaliteit bedroeg ook nog eens € 724,79


Dan heb ik nog een grote koffer om al mijn spullen mee te nemen. Dit kan natuurlijk ook niet zomaar elke koffer zijn met de waardevolle spullen die erin gaan, dus koos ik voor een Think Thank rolkoffer t.w.v. € 449,-.


Duizelen de cijfertjes jullie al? Mij wel.. Hebben we nu dan alles gehad? Niet helemaal, er zijn namelijk nog de abonnementen op de programma's die ik gebruik om de foto's te kunnen bewerken, mijn website online te kunnen houden en de foto's bij jullie af te kunnen leveren:

Lightroom Classic € 144,- per jaar

Pixieset € 324,- per jaar

Pic-Time € 184,10 per jaar

MoneyBird € 516,60 per jaar

Trans-IP € 72,48 per jaar

Wedisson € 127,61 per jaar

Aftershoot € 472,96 per jaar

Pixellu € 153,49 per jaar

Totaal dus € 1.995,24 om jaarlijks mijn bedrijf te kunnen runnen.
een bruidspaar in de volle zon op de heide

En dan zijn er natuurlijk nog zaken als verzekeringen, een boekhouder, postzegels, verpakkingsmateriaal voor het verzenden van de albums, reclamekosten, cursussen, lensdoekjes, alle onderdelen van mijn bridal-resque-kit, SD-kaartjes en alle andere kleine dingen die ik bij mij heb om jullie dag perfect te maken. Jaarlijks bij elkaar ook zo'n € 7.500,-. En dan heb ik het nog niet eens gehad over pensioen, wat ik op dit moment niet voor mezelf geregeld heb omdat ik daar te weinig voor overhoud.


Conclusie

Als we dat allemaal bij elkaar optellen kom ik op dit moment op € 23.035,92. Alleen al om mijn bedrijf te runnen, en dan kan ik alleen maar mijn gear vervangen met gelijkwaardige spullen, nog niet eens upgraden naar een hoger niveau.


Als ik dat even deel door de 30 bruiloften die ik jaarlijks zo ongeveer doe is dat zo'n € 770,- per bruiloft alleen al om aanwezig te zijn. Als ik dan een bruiloft zou fotograferen voor € 750,-, zoals ik veel hobbyfotografen zie aanbieden, dan zou ik er dus geld op toeleggen. Bizar toch?


Een portret van Lisa.

Een professionele trouwfotograaf kost dus gewoon wat meer geld.


Maar daar krijg je dus ook een heleboel voor terug. Namelijk iemand die zijn zaken op orde heeft, die zelf vervanging geregeld heeft bij ziekte en die een back-up plan heeft als er dingen niet gaan zoals ze zouden moeten. Iemand die investeert in haar eigen ontwikkeling en inmiddels zoveel ervaring heeft dat ze nooit meer een moment van jullie prachtige dag mist. Je krijgt daadwerkelijk waar voor je geld.

Zoeken jullie nog een fotograaf en ben je net zoals ik ervan overtuigd dat de waarde van een goede fotograaf zichzelf terugbetaald? Klik dan hier om meer te weten te komen over mij als trouwfotograaf en dan zie ik jullie binnenkort voor een gezellig kennismakingsgesprek bij mij thuis.