De perfecte gids voor alles wat er komt nadat je "Ja!" zei tegen de liefde van je leven.

"Wil je met mij trouwen?"


Wacht. Voordat ik jullie alles ga vertellen over wat er allemaal te regelen valt wanneer je eindelijk besloten hebt samen te gaan trouwen, zal ik jullie eerst vertellen hoe mijn man 12 jaar geleden zijn aanzoek aan mij deed. Het was februari 2012 en we hadden net samen ons eerste huis gekocht. We waren al bijna 6 jaar samen, dus het was zeker tijd voor deze prachtige stap. Omdat ik toen op een notariskantoor werkte tekenden we de leveringsakte op mijn eigen kantoor. Bij het voorlezen van onze namen grapte de notaris nog "ongehuwd en niet geregistreerd als partner, nou daar moet dan maar eens verandering in gaan komen.", niet wetende dat André dat een uur later op zijn knieën zou gaan. André schoof wat ongemakkelijk heen en weer op zijn stoel en lachte dat dat vast wel goed zou gaan komen.


Na het tekenen besloten we meteen naar het huis toe te gaan om te starten met de verbouwing die we gepland hadden. In de auto was André maar wat zenuwachtig en vroeg mij of ik het allemaal wel leuk vond. Ik snapte totaal niets van zijn spanning en zat compleet met mijn hoofd bij de aanstaande verbouwing. Eenmaal aangekomen in ons nieuwe huisje stonden er in de vensterbank een fles champagne met twee glazen erbij klaar. Omdat ik, zoals altijd ongeveer, dit soort hints totaal niet snap reageerde ik met "Goh, wat lief van de oude bewoners dat ze dit voor ons hebben neergezet om ons nieuwe huisje te vieren!", om vervolgens zonder er verder bij na te denken door te lopen. Ondertussen stond André in het midden van de woonkamer te proberen mijn aandacht te krijgen. Ik geloof dat ik wel 3x langs hem heengelopen ben voordat hij uiteindelijk uit complete frustratie over mijn gebrek aan aandacht voor hem mijn hand vastpakte. "Lisa! Rustig nou even! Ik wil je wat vertellen..." Met een blos op mijn wangen bleef ik eindelijk staan. Voorzichtig ging hij op zijn knieën en na een prachtig verhaal over hoe hij mij lief had vroeg hij mij ten huwelijk. Natuurlijk zei ik JA!


Nadat alle blijdschap wat gezakt was daalde alleen het besef in: we hebben nogal wat te regelen nu. En waar beginnen we? Achteraf gezien hebben we daarin nogal wat dingen onhandig aangepakt. Omdat ik jullie graag dat leed bespaar neem ik jullie hieronder mee in hoe ik het nu zou aanpakken, nu ik jaren ervaring heb in de trouwbranche.

twee handen die elkaar vasthouden, een verlovingsring pronkt aan de vinger van de aanstaande bruid.

Een bruiloft plannen. Waar begin je?


Waar begin je met het plannen van een bruiloft? Veel bruidsparen kiezen er voor om eerst een voor hen speciale datum uit te kiezen, maar eigenlijk is dat niet het handigste begin. Maar wat dan wel? Er zijn eigenlijk twee dingen waar je het beste mee kan beginnen: allereerst het bedenk wat voor budget voor jullie comfortabel voelt. Waar voor de een 10.000 euro al veel is, is voor de ander 50.000 euro nog niet genoeg. Probeer hierbij ook realistisch te kijken naar wat jullie ongeveer willen voor jullie bruiloft en wat hierbij de gemiddelde kosten zijn. Als je dan weet welk budget voor jullie comfortabel is kan je door naar stap 2: het uitzoeken van een trouw locatie.


1. De trouw locatie

De locatie bepaald een groot deel van de sfeer voor jullie dag. Ga dus op zoek naar een trouw locatie die bij jullie past, die jullie liefde ademt en waar jullie je op je gemak voelen. Er zijn geregeld Open Trouw Locatie Routes door het hele land waarbij je op één dag gemakkelijk meerdere locaties achter elkaar kan bezoeken om goed de sfeer te kunnen proeven en te vergelijken. Als je een aantal favorieten hebt plan daar dan een kennismakingsgesprek in. Je zit nooit ergens meteen aan vast, dus een keer gaan kijken kan altijd. Hebben jullie een keuze gemaakt bekijk dan samen met de locatie welke data nog vrij zijn in hun agenda en plan op basis daarvan jullie trouwdatum.

Zou je het andersom doen, dan kan het natuurlijk zomaar zijn dat jullie droom locatie al door een ander bruidspaar is geboekt.

een bruidspaar loopt door een zee van witte bloemen.

2. Bepaal hoe je je budget verdeeld

Nu jullie de locatie en daarmee de datum vast hebben gelegd weten jullie ook de termijn die jullie nog hebben voor het regelen van de overige zaken. Ook weten jullie nu welk budget jullie daarvoor nog over hebben. Bekijk goed wat voor jullie belangrijk is op zo'n dag en bespaar daar niet op. Vier je bijvoorbeeld graag het feestje ruim en wil je dat je gasten niets tekort komen? Bespaar dan vooral niet op de catering. Maar vind je dat iets minder belangrijk, dan kan je ook kiezen om zelf eten en drinken in te kopen en misschien wel wat studenten in te huren om de hele dag voor jullie te serveren. Zo kan je bij elk element van de bruiloft kijken naar welk deel van het budget jullie daaraan willen besteden. Bloemen van een gerenommeerde bloemist zijn bijvoorbeeld een stuk duurder als een zelf gebonden boeketje met bloemen van de supermarkt. Wie zelf een beetje creatief is kan daarmee een boel geld besparen.

Zaken waar ik persoonlijk niet op zou besparen zijn zaken die de rest van jullie leven meegaan: de trouwringen en het vastleggen van de dag.


3. Boek jullie fotograaf

Hoewel er nog honderd andere dingen geregeld moeten worden, zou ik dit direct doen nadat jullie de locatie en datum hebben vastgelegd. Waarom? Fotografen worden vaak ruim van te voren geboekt en zitten dus, zeker in het hoogseizoen, al snel vol. Willen jullie zeker weten dat jullie favoriete trouwfotograaf nog beschikbaar is op jullie dag, dan kan je deze beter meteen vastleggen. Wisten jullie al dat je bij mij een datum kan reserveren zonder dat je al helemaal de dagplanning hoeft te weten of hoeveel uur jullie willen gaan afnemen? Tijdens een gezellig kennismakingsgesprek vertel ik jullie daar graag alles over.

Daarnaast kan een goede fotograaf met jullie meedenken over de planning en hebben ze vaak goede tips over welke leveranciers echt geweldig zijn.

Bekijk bij het kiezen van een trouwfotograaf goed naar de stijl van de foto's. Past de manier van fotograferen en de kleuren van de bewerking bij jullie? Spreekt de tekst op de website jullie aan? Jullie trouwfoto's zijn namelijk niet zomaar iets, het zijn foto's waar jullie de rest van je leven met plezier op moeten terugkijken. Zorg dus zeker dat je een goede klik hebt met de fotograaf en dat je de foto's die ze maakt geweldig vind.

een close-up van de trouwringen met daaromheen wat kleine details van de bruiloft.

3. Kies een Babs (of niet)

Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, oftewel een BABS, is noodzakelijk om jullie in het echt te verbinden. Maar neem je dan de Babs die de gemeente je toewijst, of kies je voor een freelance Babs? Na flink wat verschillende huwelijken bijgewoond te hebben ben ik de verschillen wel gaan zien. Ze doen het beiden zeker met passie en liefde voor het bruidspaar, maar een door de gemeente aangewezen Babs kan net iemand zijn die niet bij jullie past. Omdat je zelf geen invloed hebt op wie de gemeente voor je uitkiest kan het zomaar iemand zijn die nét jullie humor niet snapt of die een verhaal houd wat jullie ontzettend saai vinden. Bovendien hebben ze een kortere tijd voor hun voorbereiding en is de tijd van de ceremonie op de dag zelf ook beperkter.

De freelance Babs daarentegen heeft alle tijd die jullie maar willen, en kunnen jullie helemaal zelf uitzoeken op basis van wat bij jullie past. De speech zal echt helemaal op jullie wensen afgestemd zijn, de emoties op de dag zelf zullen dus ook zeker wat hoger oplopen met een freelance Babs. Wat mij betreft dus ook zeker de investering waard om net dat beetje extra voor te betalen.

Wel een freelance Babs, maar toch iets op de kosten besparen? Trouw op een simpele maandagochtend gratis bij de gemeente, dan is de Babs op jullie trouwdag puur ceremonieel en hoeft geen extra vergunningen aan te vragen. Uiteraard neemt ze alsnog een (fake) trouwakte mee om te tekenen, dus het publiek zal het verschil niet merken.


4. Wat willen jullie qua styling?

De aankleding van jullie bruiloft kan zo bont als jullie het maar willen maken. Van zelf met een paar vriendinnen tafelkleedjes haken en droogbloemen binden als decoratie, tot een heel team aan stylisten die alles tot in de puntjes verzorgen. Ga vooral eerst lekker op Pinterest een moodboard maken van hoe jullie droombruiloft eruit ziet. Zonder na te denken over de kosten gewoon lekker alles bij elkaar klikken wat je mooi vind. Ga daarna realistisch kijken naar wat er binnen jullie budget mogelijk is. Is het nodig om een stylist in te schakelen? Zijn er zaken die jullie moeten huren? En wat er is allemaal zelf te verzorgen? Zeker qua styling is een hoop zelf te doen. Eén van de mooist gestylde bruiloften waar ik bij heb mogen fotografen was compleet door het bruidspaar en hun familie en vriendin en elkaar gezet. Ze hadden er een paar maanden met z'n allen keihard aan gewerkt, maar wauw, wat was het mooi geworden. En daarbij vonden ze het ook gewoon ontzettend leuk om die tijd met elkaar door te brengen. Het voegde voor hun enorm toe aan de feestvreugde vooraf.

een door het bruidspaar zelf aangeklede ceremonielocatie vol met droogbloemen, perzische tapijten en witte stoeltjes.

5. Taart!

De taart! Na het ja-woord hét moment van de dag. Vaak leveren locaties waar je de receptie viert ook een bruidstaart, dit kan heel gemakkelijk zijn, want je hoeft er verder niet over na te denken en binnen een halfuurtje is het toch opgegeten. Maar de bruidstaart kan natuurlijk ook heel betekenisvol zijn. Misschien willen jullie er juist wel elementen in verwerken die voor jullie samen belangrijk zijn op jullie trouwdag. Doordat jullie samen de bruidstaart aansnijden zijn wel alle ogen van de gasten daarop gericht. Dingen die ik als fotograaf veel voorbij zie komen, en die ik zelf ook heel waardevol vind op een trouwdag, zijn de volgende:

  • Een hele tafel vol taarten zelf gebakken door vrienden en familie. De bonte verzameling maakt het extra gezellig;
  • Een grote taart als echte showstopper met alles erop en eraan, maar stiekem is alleen het bovenste deel eetbaar en krijgen de gasten uit de keuken voorgesneden stukjes taart geserveerd;
  • Geen taart, maar een tafel vol met zoetigheden en lekkers. Voor het bruidspaar zijn er twee speciale cupcakes zodat ze alsnog de traditie van het 'taartmoment' op een leuke manier kunnen uitvoeren.

Ook hier is dus weer van alles mogelijk en ligt het er heel erg aan waar jullie waarde aan hechten en wat jullie budget is.



6. Wanneer koop je een trouwjurk?

Natuurlijk begin je op dag 1 nadat je gevraagd bent al online te kijken naar bruidsjurken. Dit is natuurlijk dat stukje waar je al die jaren al van gedroomd hebt en je ziet jezelf vast al helemaal voor je in die ene sprookjesjurk. Neem hier dan ook rustig de tijd voor om op zoek te gaan naar jouw jurk. Plan gerust bij 3 of 4 bruidsboetieks een afspraak in om jurken te passen. Om zeker te weten dat je jurk op tijd helemaal af is (de bruidsboetiek moet ook nog tijd hebben om de jurk te bestellen en te laten vermaken) is het verstandig om uiterlijk 8 maanden voor de bruiloft de jurk te kopen. Bedenk wel dat je tussen het moment dat je maten worden opgenomen en je bruiloft je niet heel veel mag veranderen in gewicht. Een centimetertje meer of minder kan nog net met de laatste doorpassessie, maar met een groter verschil wordt het echt een stuk lastiger voor de coupeuses om het nog goed te krijgen.


drie overheerlijke bruidstaarten.

7. Pak

Nu de jurk gekozen is kan het pak uitgezocht gaan worden. Vaak krijg je als bruid van de winkel een staaltje van de stof mee, deze kan dan in gesloten enveloppe met de bruidegom meegegeven worden voor zijn passessies. De winkel kan dan met hem meekijken of het pak dat hij uitkiest past bij de kleur van jouw jurk. Zo weet je zeker dat jullie straks gezamenlijk stralen als jullie voor het altaar staan.


8. Ringen

Zo rond de tijd dat jullie je jurk en pak uitzoeken wordt het ook tijd om te gaan kijken naar ringen. Neem hier zeker rustig je tijd voor. De trouwringen zullen iets zijn wat jullie de rest van jullie leven bij jullie zullen dragen. Kies dus iets waarvan jullie zeker weten dat jullie het over 30 jaar nog steeds mooi zullen vinden. Ga ook hier weer meerdere juweliers langs en bekijk rustig alle mogelijkheden. Zo'n 4 maanden voor de bruiloft wordt het tijd om de knoop door te hakken en jullie bestelling te plaatsen.

Er zijn tegenwoordig ook steeds meer juweliers waarbij je zelf jullie trouwringen kan smeden, zo krijgen jullie ringen echt een persoonlijke touch vol met liefde van elkaar.


9. Trouwkaarten

Een safe the date kaart (of digitaal berichtje) zou ik meteen aan de gasten sturen waarvan je zeker weet dat jullie ze erbij willen hebben zodra de datum vast ligt. Zo weten jullie in ieder geval zeker dat die mensen erbij zullen zijn. De echte trouwkaarten worden gebruikelijk zo'n 8 à 6 weken voor de bruiloft verstuurd. Ook met de trouwkaarten kunnen jullie alle kanten op. Van prachtige handgeschreven kaarten door een echte kalligraaf in enveloppen met een wax-seal, tot jullie eigen digitale uitnodiging met persoonlijke website. Om een mooi geheel te krijgen voor jullie bruiloft is het natuurlijk super mooi om jullie ideeën voor de styling door te trekken in de kleuren en opmaak van de uitnodigingen.


een flatlay van de details van een bruiloft.

10. Bloemen

Als alles qua styling geregeld en bedacht is wordt het tijd om te gaan denken aan het bruidsboeket en de eventuele corsages voor de gasten. Denk ook aan boeketjes voor bruidsmeisjes, mandjes met bloemblaadjes om te strooien en bloemen langs het gangpad en vooraan bij de ceremonie. Als je een stylist hebt ingehuurd kan deze heel goed met jullie meekijken naar wat er het beste op jullie bruiloft past. Kijk in ieder geval goed naar wat er op jullie trouwdag in het seizoen is en welke kleuren bij jullie bruiloft passen.


11. Bedankjes

Als final touch van de dag kunnen jullie natuurlijk bedankjes meegeven aan de gasten. Dit kan echt van alles zijn, ook hier weer kan het zo uitgebreid worden als jullie zelf willen. Bedenk wel dat veel gasten niet perse de behoefte zullen hebben om jullie bedankje uitgebreid te bewaren, iets wat genuttigd kan worden, of grappig is voor eventjes wordt vaak beter gewaardeerd hierin. Je zou ook kunnen denken aan een photobooth waarbij iedereen een kopie van de gemaakte foto meer naar huis krijgt. Daarmee zullen ze altijd herinnerd worden aan het plezier dat ze hadden op jullie bruiloft. Geven jullie een groot feest met DJ en weten jullie zeker dat iedereen helemaal los gaat op de dansvloer dan zijn flesjes (kater)water ook een leuk idee.

een prachtig boeket hangt aan de backdrop van de ceremonie.