Kerstfoto's maken


Al een aantal jaar laten wij voor de kerst mooie kerstfoto's maken bij een professionele fotograaf. Het begon ooit als grapje, met hele foute kersttruien, maar inmiddels is het traditie en proberen we er toch wel heel stijlvol op te staan. Van die foto's laten we dan een mooie kerstkaart maken. Zo hebben we elk jaar professionele foto's van ons gezin en gelijk een persoonlijke kerstkaart.


Nu ik sinds ruim een jaar zelf aan het fotograferen ben vond ik het leuk zelf zo'n kerst fotoshoot te organiseren. Al tegen het einde van de zomer begon het te prikkelen wat ik daar nou mee wilde en hoe ik dat dan zou gaan inrichten. En dan is Pinterest natuurlijk je beste vriend. Heel wat uurtjes rondsnuffelen verder wist ik wat ik wilde: geheel in thema met mijn bedrijfsnaam een heerlijke zoete en sprankelende setting in een daglichtstudio. Dat laatste was alleen wat lastiger te vinden als ik gehoopt had. Er zijn genoeg fotostudio's te huren, maar daglichtstudio's blijken een vak apart. Dat wat goed te vinden is, is absurd duur, en omdat het minishoots zijn moest het natuurlijk wel enigszins betaalbaar blijven. Na veel locaties aangeschreven te hebben kwam ik uiteindelijk uit bij een oude school in Hilversum. In een prachtig klaslokaal met grote ramen zou het gaan gebeuren.


De volgende vraag was natuurlijk hoe ik de setting op moest gaan bouwen. Na wat wikken en wegen heb ik uiteindelijk besloten om Magdalena van Art Decor Love te vragen om dit voor mij te doen. Ik ken Magdalena van eerdere bruiloften en ik wist al dat wij qua inspiratie en uitvoering goed op één lijn zouden zitten. Ik stuurde haar een berichtje met mijn moodboard en binnen 5 minuten had ik 20 foto's van haar terug met gelijkende ideeën en aanvullende opties. Ze wist inderdaad precies wat ik bedoelde en ik wist helemaal zeker dat ik dit met vol vertrouwen aan haar over kon laten.


In de weken naar de minishoot toe heb ik druk geadverteerd om het onder iedereens aandacht te krijgen, en binnen no time liepen de boekingen vol. Bestaande klanten, nieuwe klanten, vrienden, kennissen en zelfs een oud klasgenootje van de middelbare school, iedereen was vol enthousiasme en boekte meteen. Helaas gooide de corona maatregelen weer wat roet in het eten en kwamen er op het laatste moment nog wat afmeldingen vanwege zieke en snotterende kinderen. Maar geen probleem, we gingen er alsnog een groot feest van maken.


Op de ochtend van de minishoot was Magdalena al vroeg begonnen op de locatie om de kerstboom op te tuigen en alles mooi neer te zetten. Toen ik om 8:00 uur binnen kwam was het al bijna helemaal af. Het was werkelijk waar prachtig! Samen hebben we nog de laatste puntjes op de i gezet en we hadden zelfs nog een paar minuten over om foto's voor haar eigen portfolio te maken. Om 9:30 kon het feest daadwerkelijk beginnen. Omdat er 21 gezinnen op één dag zouden langskomen had ik een assistente geregeld om de deur open te doen en de mensen de weg te wijzen. En dat was maar goed ook! Het liep als een tierelier door en het was super fijn dat ik nu mijn shoots niet hoefde te onderbreken om alvast de volgende gasten binnen te laten.


Elke 20 minuten stonden er andere mensen voor mijn camera en deed ik mijn uiterste best iedereen op zijn gemak en blij op de foto te krijgen. Het werken met een setting was even wennen, want ik kon natuurlijk niet uit elke hoek fotograferen. Normaal schiet ik buiten in de natuur en dan maakt de richting niet zo heel veel uit. Gelukkig wende ik hier al snel aan en lukt het mij om de mensen daar ook beter op aan te sturen. Ik begon te zien wat werkte en wat niet werkte en kon daardoor makkelijker improviseren en de leukste foto's maken.


Elke 4 à 5 shoots hadden we even 20 minuten pauze. Zo kon ik weer op adem komen en de geschoten foto's vast backuppen op mijn laptop. Aan het einde van de dag merkte ik dat het buiten donkerder werd en je dit terug begon te zien in de foto's. Gelukkig werkt de camera die ik gebruik ook prima onder slechtere lichtomstandigheden, maar ik baalde toch even dat ik niet mijn daglichtlampen van thuis had meegenomen. Een beginnersfoutje waarvan ik zeker weet dat ik die de volgende keer niet meer maak.


Nadat het laatste gezin naar huis vertrokken was hadden we een uur de tijd om alles op te ruimen. De hele kerstboom werd afgetuigd, de nepsneeuw weer opgeruimd en alle spullen terug in de auto. Omdat Magdalena weer teruggekomen was om te helpen ging dit uiteindelijk super snel en om 17:45 trokken we de deur alweer achter ons dicht. Ik was kapot, maar ontzettend voldaan. Ik geloof niet dat ik me eerder zó hard uit de naad gewerkt had, terwijl ik tegelijk zoveel plezier gehad had.


's avonds was ik natuurlijk al hartstikke nieuwsgierig naar de eerste foto's en in mijn enthousiasme heb ik toen gelijk de eerste 3 minishoots al bewerkt en verstuurd. De mensen waren ontzettend verrast dat ik zo snel de foto's al af had en waren super blij met het resultaat. Zelfs van de shoots waarvan ik zelf baalde omdat de kinderen net even te verlegen bleven of de camera in de drukte net niet goed ingesteld stond, kreeg ik lovende woorden over hoe leuk de foto's wel niet geworden waren.


En hoewel ik tijdens het organiseren nog dacht dat ik dit echt niet nog een keer ging doen, gezien de hoeveelheid werk, ben ik er nu van overtuigd dat ik dit volgend jaar weer ga doen, want het was véél te leuk!